• 08-761 79 05
  • rinkeby.folketshus@gmail.com
  • Mån - Fre: 08:00 - 20:00

Om Oss

HUSETS HISTORIA

Rinkeby Folkets Hus byggdes 1986 av Svenska bostäder. Det behövdes en mötesplats för alla de som bodde på Södra Järva. Huset har inte bara varit en samlingsplats för föreningslivet på orten. Det har både varit en tankesmedja och bildningsverkstad för lokala entreprenörer som vuxit upp i Rinkeby med omnejd och nu finns inom media, kultur, politik och andra samhällsområden.
Huset musikstudio har varit en viktig förutsättning för många av dagens mest kända artister. I studion har de fått möjlighet att träna och få handledning i att bemästra sitt artisteri. Studion fungerar än idag som plantskola för unga förmågor. Och spelar till och med roll i internationella sammanhang som Eurovisionsschlager festivalen.
Huset är välkänt i hela landet. Det har varit och är en del av Rinkebys historia tillsammans med bland annat Rinkebyskolan och Biblioteket i Rinkeby. Folkets Hus verksamhet bygger än idag på tre gemensamma områden för Folketshusrörelsen – kultur, bildning och föreningsstöd. För Rinkeby Folkets Hus finns ytterligare två områden som är prioriterade – demokrati och ungdomsverksamhet.
Rinkeby Folkets Hus har idag flera samarbeten med föreningslivet. Ett är Rinkeby Kulturarena som utbildar nya poeter, kulturarrangörer och föreläsare – i samarbete med Förenade Förorter och Rinkeby Framtidskommitté. Rinkeby Folkets Hus utgör också en av plattformarna för Rädda Barnens partnerskapsarbete. I detta ingår samarbetspartners från civilsamhället, kommunen och näringslivet. Ett annat långsiktigt partnerskap finns med Rinkeby – Kista Stadsdelsförvaltning. Syftet med detta är att öka tryggheten i närsamhället.

Fakta

Rinkeby Folkets Hus är en ideell förening. De som väljer ledamöter till styrelsen på årsstämman är lokala, regionala och nationella föreningar som ansökt om att bli medlemmar i Folkets Husföreningen – varje förening har en röst vid stämman. Även privatpersoner kan bli stödmedlemmar i Folkets Husföreningen.
Rinkeby Folkets Hus är partipolitiskt och religiöst obundet. Grunden för Husets verksamhet och roll utgår från Folkets Hus och Parkers värdegrund och Stockholms Stads riktlinjer för allmänna samlingslokaler.